GOTFire AB  |  0498-20 17 50  |  info@gotfire.se

REFERENSER

Nöjda kunder i fokus

Image
När Tommy Källmarks vedpanna blev äldre började han fundera på om han skulle köpa en ny vedpanna eller om han skulle anlägga jordvärme. Efter samråd med sin rörmokare föll valet till slut på en KWB Multifire flispanna med fjäderomrörare.

 

 

 

Tommy värmer idag två bostadshus på vardera 200 m² samt varmvatten, och har förberett för uppvärmning av ytterligare 300 m². Värmeanläggningen utgörs av en KWB Multifire 60kW med ackumulatortank på 1500 liter, vardera bostadshus har ackumulatortank på 1500 liter och är anslutna via kulvert på 110 m respektive 80 m.

- Jag lägger upp torrträd utanför pannrummet för flisning och anlitar en lastbilstugg som flisar direkt in i förrådet till en mycket låg kostnad per kW.

 

Upplägget är lättskött och för Tommy tar det ca en kvart i månaden att knuffa fram bränslet i flisförrådet till fjäderomröraren, och han tömmer asklådorna med samma intervall.

- Min KWB panna har fungerat perfekt från första stund. Är det något som jag undrar över så är det bara att ringa supporten, även servicen har fungerat jättebra. Det bästa med flisvärme är att man kan vrida upp värmen i huset när man är frusen utan att vara rädd för att kostnaden blir för hög.

Tommy Källmark, Fristad

Image
När Erland och Britta Gräsman i Vänge på Gotland letade efter ett enkelt uppvärmingssystem till sin villa för några år sedan, föll valet på en flisbrännare med 40 kW effekt och ett flisförråd på 4,5 m3 från GOTFire.

– Vi har tidigare haft vedeldning och dessförinnan oljeeldning men vi ville ha en enklare hantering och valde därför flis. Av ekonomiska och miljömässiga skäl är ju olja inte heller att tänka på längre. Att elda med ved var både tidsödande och slitsamt med hanteringen.

Erland och Britta fyller på behållaren med hjälp av traktor 2–3 gånger per månad och lika ofta askar de ur pannan, berättar Erland. Anläggningen har fungerat perfekt och arbetsinsatsen är minimal. Det ger en jämn och behaglig värme.

– Miljömässigt känns det helt rätt eftersom brännaren släpper ut låga halter av miljöskadliga ämnen och flisen är närproducerad. Vi skonar miljön och får tid och pengar över till annat.
Erland och Britta Gräsman, Gotland
Image
När Carl och Bodil af Petersens skulle byta värmesystem för några år sedan, föll valet av anläggning på GOTFire. Carl valde en brännare med 60 kW kapacitet och ett flisförråd som rymmer 9 m3. Carl driver lantbruk med inriktning på spannmål tillsammans med sin fru Bodil. På gården finns flera bostadshus.

– Det var ingen tvekan att vi valde GOTFire och deras produkter. Företaget har funnits i flera generationer och har ett mycket gott rykte.

Carl och Bodil hade tidigare värmepump, men åtgången på el blev för stor. Eftersom familjen har egen skog så det låg nära till hands att välja fliseldning. Bytet blev en ekonomisk vinst.

– På mindre än två år tjänade vi in investeringskostnaden för anläggningen. Vintertid fyller jag på förrådet var fjortonde dag men under sommaren blir det någon gång per månad. För tillfället eldar vi med ekved vilket gör att vi askar ur pannan ungefär en gång per vecka, men med andra träslag såsom t.ex. fur blir det mindre mängd aska. För övrigt sköter anläggningen sig själv eftersom den tänds och släcks efter behov och är mycket driftsäker.
Carl af Petersens, Gotland
Image
När oljepannan i Viklau kyrka på Gotland skulle ersättas valde man uppvärmning med flis. Mats Ahlby som varit drivande bakom projektet berättar att anläggningen är mycket lättskött och släpper ut ett minimum av miljöskadliga ämnen. Man valde en brännare med 40 kW effekt och ett tillhörande flisförråd på 12 m3.
– Det känns bra att komma ifrån oljeberoendet och i stället använda biobränsle som är närproducerat. Pannrum och flisförråd är sammanbyggda. Förrådet som rymmer 12 m3 öppnas med hydrualik och fylls på ungefär varannan månad.
Mats Ahlby, projektledare Viklau Kyrka Gotland